Haber / Ceren Seyran İnan

Haftanın başından itibaren süren okullara uyum haftasında öğrenciler ve öğretmenler kadar velilere de iş düşüyor. Uzmanlar uyum haftasının değerlendirilmesinde ailelerin ve öğretmenlerin koordineli çalışması gerektiğini vurguluyor. Öğrenci ve veliye, öğretim ortamını, öğretmenini ve arkadaşlarını tanıtan bir program olarak tasarlanan uyum haftasında öğrencilerin oyun temelli öğretim ile alışma sürecini geçirmesi bekleniyor. Özellikle okul öncesi eğitim sonrası ilkokula başlayan çocukların yeni bir düzene geçişi uyumu zorlaştırırken, program zorlukları en aza indirmeyi hedefliyor.

Ailelere rehber olacak tavsiyeler hazırlandı

Öğrenciler ve öğretmenler için okul içinde devam eden bu sürecin yanında uzmanlar ailelere de uyum haftası tavsiyelerinde bulunuyor. MEB’in de uyum süreci rehberiyle açıkladığı yöntemlerde ailelere düşen görevler sıralanıyor. Velilerin yapması için hazırlanan tavsiyelerin detayları ise şunlar:

“Okula gidiş ve okuldan geliş sürecinde çocuğunuza eşlik edin.

Kaygılarınız varsa çocuğunuza hissettirmeyin. Çocukları okula yeni başlayan diğer ailelerle konuşmak kaygılarınızı azaltmaya yardımcı olabilir.

Okula başlayan çocuğunuzla ilkokul yaşantınızdan olumlu deneyimlerinizi açık yüreklilikle paylaşın.

Çocuğunuza okulda yaşadıklarını size anlatması için ortam oluşturun ama bu konuda onu zorlamayın.

Onlara siz olmadan başarabilecekleri görevler verin. Sabah okul kıyafetlerini çocuklarınız kendileri giysinler. Çocuklarınızın zorlanmadan giyip çıkarabilecekleri nitelikte kıyafetler seçmeye özen gösterin.

MSK, Yalçın Efe Turnuvası’nda oynayacak MSK, Yalçın Efe Turnuvası’nda oynayacak

Çocuğunuzu okula bırakırken vedalaşma ve ayrılma sürecinin kısa ve doğal olmasına özen gösterin.

Çocuğunuzun kendi kendine tuvalete gitme ve ellerini yıkama becerilerini destekleyin.

Çocuğunuzun kişisel eşyalarına ismini yazmanız ya da eşyaları sizin ve onun anlayacağı bir işaretle belirlemeniz, onların kendi eşyalarını tanımasına yardımcı olabilir.

Çocuğunuza kendisine ve çevresine ilişkin merak ettikleri konularda özgürce sorgulama yapabilmelerini sağlayıcı ortamlar oluşturun.

Öğretmen, okul ile sınıf ortamı vb. konularda çocuğunuzun yanında olumsuz söylemlerde bulunmaktan kaçının.

Çocuğunuza öğretmenine güvenebileceğini ve her durumda öğretmeninden yardım isteyebileceğini söyleyin.”

Muhabir: Ceren Seyran İnan