Haber / Ceren Seyran İnan
15 Nisan-1 Eylül 2025 tarihleri arasında tüm denizlerde ticari amaçlı ensdüstriyel balıkçılık yapan gırgır ve paraketa gibi geleneksel yöntemler ile deniz canlıları avcılığı yapılması yasaklanmıştı. Balıkların üreme dönemleri nedeniyle denizlerdeki canlı popülasyon türünün üreme döneminde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 4,5 ay süre ile endüstriyel avcılık yasaklandı. Av yasağını ve yasağa uygun balıkçılık usullerini Mersin Balık Pazarı esnafı ile konuştuk.
“Balıklarımız tezgahlarda olacak”
Vatandaşların balık konusunda endişe etmemesi gerektiğini belirten esnaflar, balıkların tezgahlarda olmaya devam edeceğini dile getirdi. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı ve Pazar esnafı Adnan Polat, av yasağının belli usullerde geçerli olduğunu belirtti. Bazı usullerin serbest olduğunu ileten Polat, “15 Nisan itibari ile av yasamız tüm Türkiye genelinde başladı. Gırgır ve trol balıkçılığı şu an yasaklı durumda. Bizim Akdeniz’de yasak olmayan balıklarımız var. Sardalya yılın 12 ayı serbest şekilde. Değişik avlanma usulleri ile ve el gırgırıyla avlanma yapılabiliyor. Sardalya, çupra, levrek, kefal gibi balıklar mevcut. Yasakla birlikte çeşitlilikte biraz düşme olacak ama 12 mil serbestliği var. Uluslararası avcılıkta yine balıkçı tekneleri çalışmaya devam edecek. Bunlardan yine değişik çeşitlerde balıklarımız gelecek. Sezon içinde olan balıkları da göreceğiz. Sadece aşırı çeşitlilik göremeyeceğiz” dedi.
“Kültür balıkçılığında fiyatlar artıyor”
Yasak sonrası balık fiyatlarında yaşanabilecek değişikler hakkında konuşan Polat, “Avlanması yasaklanan balıkların zaten fiyatı olmayacak. Sardalya fiyatlarımızda ise bir fiyat değişikliği olmayacak. Havaların ısınması ile birlikte fiyatlar yükselmeyecek aksine düşecek. Çiftlik balıkçılığı da dediğimiz kültür balıkçılığından gelen balıkların fiyatlarında bizim etkimiz yok. İhracata dayalı sebepler yüzünden orada fiyat artışlar olacaktır. Şu an en çok sardalya ve gümüş balığı tercih ediliyor. Barbunya ve kefallerimiz de tezgahlarda” ifadelerini kullandı.
“Kültür balıkçılığı denetlensin”
Kültür balıkçılığı ile yetiştirilen balıkların ihracatının iç piyasada fiyat artışına neden olduğunu belirten Polat, sınırlandırma taleplerini ileterek, “Kültür balıkçılığının da denetlenmesini istiyoruz. Yıl içerisinde aşırı yüksek fiyatlarla karşılaşabiliyoruz. İhracat yapılıyor bahanesiyle de olsa öncelikle iç piyasanın tatmin olması gerekiyor. Halkımız bu balıkları alamadıktan sonra dışarıya ihraç etmenin bir anlamı yok. Halkın denizini kullanacaklar ama halka yüksek ücretlerle satacaklar. Üç beş kişi cebini dolduracak diye bu doğru değil. Özellikle çupra ve levrek konusunda denetimlerin yapılmasını, sınırlandırılmasını istiyoruz” sözlerini kaydetti.