Mersin
19 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

70 yılım daha olsa yine yaparım

70 yılım daha olsa yine yaparım
Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan kundura tamirciliğini 70 yıldır sürdüren Yahya Üstün, mesleğine olan bağlılığını paylaştı.

HABER / GÜLSEN KAYA

Mersin Zafer Çarşısı küçük bir dükkânı bulunan Yahya Üstün, 70 yıldan bu yana aynı yerde kundura tamirciliği mesleğini icra ediyor. Babasından kalan bu mesleğe sımsıkı sarılan ve günümüze kadar getirmeyi başaran Yahya Üstün, ilerleyen yıllarda bu meslekten para kazanmaması durumunda yine mesleğini devam ettireceğini belirterek, mesleğine olan sevgisini ’70 yılım daha olsa yine yaparım.’ sözleriyle tanımlıyor.

ESKİDEN HURMALI HAN’DI ŞİMDİ ZAFER ÇARŞISI

Zafer Çarşısı’nın en eski esnaflarından biri olduğunu ve Zafer Çarşısı’nın eski durumunu paylaşan Üstün, “Burası eskiden Hurmalı Han olarak bilinirdi. Dükkânımızın tam karşısında kilise vardı ve bu çarşının iki kapısında da hurma ağaçları bulunurdu. Hurmalı Han denmesinin sebebi de buradan geliyor. Daha sonra kiliseyi yıktılar ve ağaçlarda o şekilde kesildi. Böyle karşılıklı dükkânlar yoktu o zamanlar. Kilisenin yeri bir süre boş kaldıktan sonra Pazar yeri oldu. Sonrasında da herkes kendi dükkânını inşa etti ve zamanla bugün bu haline geldi.” Dedi.

BURADA KÖŞKER VE YEMENİ İŞİ YAPARDIK

Mesleğe 7 yaşında başladığını belirten Yahya Üstün, okul okumadığını ancak babası tarafından çok güzel bir meslek sahibi olduğunu ifade etti. Üstün, “Burada daha önce köşker ve yemeni işleri yapardık. Babamız bizi okutmadı ama okutmak yerine meslek sahibi yaptı. Üzülerek söylüyorum ki artık bu mesleğimiz pek değer görmüyor. Artık her mahallede bir ayakkabıcı bulunuyor. Biz burada, müşteri gelir diye beklerken, parayı teknolojiyi kullananlar kazanıyor. Her şeye rağmen bu yaşımıza kadar ayaktayız. Bu mesleğe 7 yaşında başladım. Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Artık yaşlandım. Fotoğrafçılar ve turistler buradan geçerken fotoğraflarımı çekiyor. Onların ilgi göstermesi de bize iyi hissettiriyor.” ifadelerini kullandı.

GENÇLERİN BU MESLEĞE İLGİSİ YOK

Mesleğin devamlılığı açısından umudunun kalmadığını belirten Yahya Üstün, “Artık bu meslek bitiyor diyebilirim. Gençler bu mesleğe ilgi duymuyor ve hatta bilmiyorlar bile. Nesilden nesle aktarılması gereken bir meslek ama bu mesleği yapanların birçoğu yaşlarını almış insanlardan oluşuyor. En fazla 5 veya 10 yıla kadar bu meslek bitecek gibi görünüyor.” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!