Haber / Umut Çor

Konuyla ilgili Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Mersin Temsilcisi Nebil Birtek, Mersin Haber Merkezi’ne konuştu.

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kararlarından bazılarının öğretmenler ve diğer meslek grubundaki vatandaşları mağdur edeceğini belirten Birtek, “Meslek tanımı dışında işlere yönelmek zorunda kalan büyük bir kitle ortaya çıkacak ve büyük çoğunluğu özel sektörün kıskacına itilecek” dedi.

Memur alımına yönelik tasarruf kararına sert tepki gösteren Birtek, “Kamusal eğitim kademeli ve sistemli bir şekilde özele havale ediliyor. Bunun içinde kamusal eğitimin içi boşaltıyor. Örnek verecek olursak: Atamayı bekleyen 1 milyona yakın öğretmen varken alımlar yıldan yıla düşürülüyor. Kamudaki öğretmen açığı çoğu pedagoji eğitimi almamış farklı bölümlerden mezun olanlarla düşük ücretler ile giderilmeye çalışılıyor. En önemlisi de özel sektör patronları için öğretmenler, ucuz iş gücü olarak sunuluyor. Öğretmenler, özel okullarda asgari ücrete çalıştırılıyor ve sosyal haklarından mahrum şekilde sömürülüyor” diye konuştu.

Bu tasarruf kararlarının özellikle eğitim alanı açısından tehlikeli olduğunu savunan Birtek, şunları söyledi:
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bizzat açıkladığı verilere göre; resmi öğretmen açığının 68 bin olduğu ve acil olarak en az 100 bin öğretmenin istihdam edilmesi gerektiği belirtilmişti. Bu koşullarda bu karar, eğitim öğretimin hali hazırda ağır aksak işleyen durumunu iyice kötüleştirecek. Birçok öğrenci ve veli mağdur olacak. Bu açıdan son derece yanlış kararlardır. Eğitim öğretim yılının başından itibaren bir türlü açıklanmayan Öğretmen Alım Takvimi ve Bakan Tekin’in verdiği sözü sürekli çiğnemesi KPSS’ye hazırlanan öğretmenlerde büyük hayal kırıklığı ve öfke yaratmaya başlamıştı. Son alınan kararlarla birlikte mesleğini yapmak isteyen öğretmenlerin birçoğu KPSS’den de vazgeçti. Psikolojik bozukluk, ekonomik bunalımlarda birleşince öğretmenlerde intiharlara varan durumlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Ne yazık ki bu durumun sorumlusu bakanlığın eğitim üzerindeki politikalarıdır.”