Mersin
20 May, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

Kış bastırdı! Hastalıklardan korunmanın yolları

Kış bastırdı! Hastalıklardan korunmanın yolları
Ülkenin dört bir yanında etkisini sürdüren olumsuz hava koşullarından hayat standatrlarımız kadar sağlık durumumuzda olumsuz yönde etkilenir. Hastalanmaya daha elverişli olan kış aylarında iyi beslenmek ve bağışıklığı güçlendirmek daha da önem arz etmeye başlar. Bağışıklığınızı güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için bol vitamin içeren besinleri tüketmenin önemi büyüktür. Hastalık nasıl tlatılır? Bağışıklık nasıl güçlendirilir?

Haber / Hamdi Talaş
Bağışıklık sistemi vücudu virüs, bakteri, enfeksiyon gibi hasta edici unsurlardan koruyan savunma mekanizmasıdır. Söz konusu hastalık unsurları bu savunma duvarını aşmayı başarırsa vücut hastalanır. Bu durum bitkin düşmenize, ateşlenmenize kısaca hastalanmanıza neden olur. Bağışıklığınızı güçlendirerek hastalıklardan korunabilirsiniz.

YETERLİ VE DÜZENLİ UYUYUN

Gün içerisinde tükettiğiniz enerjiyi geri kazanmanın yolu güzel bir uyku çekmektir. Uyku sürecini şarjı biten bir telofana benzetebiliriz. Gün içerisinde kaybedilen enerjinin geri kazanımı için uyku çok önemlidir. Uzmanlar, gece uykusunun vücut açısından çok önemli olduğu hakkında uyarıyor. Bu nedenle gece geç saatlere kadar kalmayın.

HAREKET EDİN

Kış ayları kasvetli havalar ve uzayan geceler nedeniyle insanları tembelleştirir. Hareketsiz kalmak sizi psikolojik ve bedensel olarak olumsuz etkiler. Bu yüzden kendinize daha fazla hareket edebileceğiniz aktiviteler oluşturun.

SARIMSAK VE SOĞAN MUCİZESİ
Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler. Sarımsak ile beraber aynı soy ailesinden olan soğan, doğal bir antibiyotik besindir. Bu pesinler pişirimleri sırasında vitamin değerlerini yitirebilirler. Bu nedenle çiğ olarak salatalarınızda kullanmanızda fayda var.

YOĞURT VE KEFİR
Probiyotik etki gösteren besinlerin özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini görülür. Probiyotik besinlerin iltihabi (enflamatuvar) hastalıkların oluşumunu önlediği ve antioksidan etki gösterdiği de yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu nedenle kefir ve yoğurdu sofralarımızdan eksik etmeyin.

SİYAH ÇAYDAN YEŞİL ÇAYA GEÇİN
Yeşil çay içerdiği “kateşin” sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalbi güçlendirir ve kan şekerini dengeler. Özellikle hastalığa daha elverişli durumların bulunduğu kış aylarında tercihinizi yeşil çaydan yana kullanmanızda fayda var.

ZENCEFİL TÜKETİN
Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir. Zencefile, kendine özgü aromayı ve kokuyu veren gingerol adlı biyoaktif bir bileşendir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan gingerol, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlara karşı mücadelesine yardımcı olabilir. Bağışıklığı güçlendiren bitki çayları arasında yer alan zencefil çayı, antiviral bileşikler açısından da zengin bir kaynaktır. Özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

ZERDEÇAL ÇAYI
Bağışıklığı güçlendiren bitkiler arasında yer alan zerdeçal, köri baharatına kendine özgü sarı turuncu rengi veren bir bitkidir. Çay olarak demlendiğinde içerdiği tüm antioksidan ve biyoaktif bileşenler çaya geçer. İltihap önleyici özelliklerinin yanı sıra güçlü antioksidan bileşenleri ile dikkat çeken zerdeçal çayı, bağışıklık sistemine destek olarak enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabilir. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!