Mersin
18 May, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

KURTULUŞ SAVAŞI KAHRAMANLARINDAN SÜTÇÜ İMAM

KURTULUŞ SAVAŞI KAHRAMANLARINDAN SÜTÇÜ İMAM
Ülkemizin bağımsızlık mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı, kendi içerisinde ismi bilinen bilinmeyen sayısız kahramanı barındırıyordu. Onlardan biri olan Sütçü İmam, Maraş'ta Fransız ve Ermenilere ilk kurşunu atmış ve Maraş'ın bağımsızlık mücadelesindeki sembol ismi olmuştu.

Haber / Gülsen Kaya

Asıl adı İmam Ali olan ve süt satarak geçimini sağladığı için Sütçü İmam olarak bilinen bağımsızlığın sembol isimlerinden biri olan kahramanın ölümünün üzerinden 101 yıl geçti. 25 Kasım 1922 tarihinde son yolculuğuna uğurlanan Kurtuluş Savaşı gazisi Sütçü İmam, başta Kahraman Maraş'ta olmak üzere tüm Türkiye'de bir kez daha anıldı.

MARAŞ'TA İLK KURŞUN

31 Ekim 1919 günü hamamdan çıkan 3 Türk kadını, Fransız ve Ermeni askerlerinin tacizine uğrar. 'Burası Türk memleketi değildir. Fransız topraklarında peçe ile gezilmez' diyerek kadınların peçelerini zorla açmak isteyenlere ilk tepki Çakmakçı Sait'ten gelir. 'Bacılarıma dokunmayın' diyerek Fransız ve Ermeni askerlerinin üzerine yürüyen Çakmakçı sait, vurularak şehit edilir. Olayı gören Sütçü İmam terdeddüt etmeden silahına sarılır ve askerlerden birini öldürüp diğerini yaralar.

O MARAŞ'I MARAŞ ONU KORUDU

Ölen Ermeni asker için büyük bir cenaze töreni düzenleyen işgalci güç Fransızlar, her yerde Sütçü İmam'ı aramaya başlar. Olay yerinden kaçan Sütçü İmam önce Ağabeyli köyüne ardından da Bertiz bölgesine gider. Burada Yüzbaşı Muharrem Beyazıt komutasına katılan Sütçü İmam, Maraşta'ki bağımsızlık mücadelesinin sembolü haline gelir.

Fransızlar, Sütçü İmam'ı bulmak adına her yolu dener. Sütçü İmam'ın dayısının oğlu Kireççioğlu Kadir'i yakalayan Fransızlar, ona çeşitli işkenceler ederek, Sütçü İmam'ın yerini öğrenmek ister. Sütçü İmam'ın yerini söylemeyen Kireççioğlu Kadir'de Fransızlar tarafından şehit edilir. Bütün bu olayların ardından ayaklanan halk, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başlatmış olduğu direnişle birlikte bağımsızlık mücadelesine girişir.

SÜTÇÜ İMAM'IN ÖLÜMÜ

Maraş'ın kurtuluşunun ardından bir kalede topçuluk görevi üstlenen Sütçü İmam, Bayrak Olayı yıl dönümünde hayatını kaybeder. Ölümüne ilişkin kesin bir yargı bulunmayan Sütçü İmam'ın ölümü hakkında iki iddia ortaya atılır.

Bunlardan birincisi; kaleye çıkarken sendeleyerek yere düşer, ikincisi ise; 101 pare top atışı yapılırken ısınan toplardan biri arızalanır ve ateş alır. Toptan seken parçalardan biri Sütçü İmam'ı yaralar.

Farklı olarak anlatılan her iki olayın ardından da hastaneye kaldırılan Sütçü İmam, 2 günlük yaşam mücadelesinin ardından 25 Kasım 1922'de aramızdan ayrılır.

MARAŞ'A KAHRAMAN UNVANI

Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanması ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önergesiyle, 5 Nisan 1925 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kente İstiklal Madalyası verilir.

7 Şubat 1973 tarihinde ise şehre Kahraman unvanı verilir. Şehir Kahraman Maraş adını alır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!