Haber / Hamdi Talaş

Osmanlı’ya bağlı olan Yugoslavya’nın Niş kenti valisi Mithat Paşa’nın önderliğinde 20 Kasım 1863 yılında Memleket Sandıkları adı altında kurulan ve sonrasında Ziraat Bankası’na dönüşen yapı, Türkiye’nin ilk yerli ve milli bankası olarak kayıtlara geçer.

Çiftçilerin zor durumda kaldığı üretim açlığını farkeden Mithat Paşa, Türk geleneklerinde yer alan karşılıklı yardımlaşma esasına dayanan imece hareketinden yola çıkarak ilk adımı atar. Bölgede yaşayan çiftçilerin destekleri ve merkezi yönetimden gelen kaynağı tek bir çatı altında toplayarak Memleket Sandıkları’nı kuran Mithat Paşa, Ziraat Bankası’nın da ilk merdiven basamaklarını döşemiş olur.

ÜRETİM İÇİN KURULDU ÜRETİME DEVAM ETTİ

Temelleri Mithat Paşa’nın Memleket Sandıkları’na dayanan Ziraat Bankası, çiftçilerin üretim yapabilmesi için kuruldu. Ekim ve hasat dönemleri arasında maddi zorluklar nedeniyle üretimdeki sorunu ortadan kaldırmak için kurulan sandıklar zamanla bankacılığa dönüştü. Başlangıçta sadece kurulduğu bölgede hizmet sağlayan sandıklar, bankalaşmayla birlikte tüm Türkiye’yi sardı. Ziraat Bankası tam 160 yıldır çiftçinin yanında yer alarak üretime öncü olmaya devam ediyor.