Mersin
19 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

Turunçgil üretiminin yol haritası masaya yatırıldı


Turunçgil üretiminin yol haritası masaya yatırıldı

Haber / Gülsen Kaya

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonu, Mersin Valiliği himayesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Ticaret Borsası (MTB), Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) işbirliğinde “Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası” Turunçgil Çalıştayı düzenlendi. 2 gün sürecek olan çalıştay kapsamında turunçgilde yaşanan sorunlar ele alınırken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çalıştayda alınacak kararların tarım politikasına dönüştürülmesi talimatını verdi.

Çalıştayın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Çukurova’nın toprak yapısı, su kaynakları, toprak işleme becerisine sahip insanları, mikro klima özelliği, etkin üniversiteleri, tarım enstitüleri ve Türkiye'nin ilk tarım teknoparkıyla tarımda güçlü bir konumda olduğunu kaydetti. Bu yıl iklim koşulları ve fazla üretim gibi nedenlerle turunçgilde ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çeken Çakır, “Aynı sorunları meyvede de görmeye başladık. Bu sene ve bundan sonraki senelerde bu riskin devam etme ihtimali bizi endişelendiriyor” dedi.

Mevcut ürünlerin daha iyi şartlarda satılabilmesi için üreticinin, ihracatçının ve sektör paydaşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Çakır, “İhracatçılar kendi içinde rekabet etmemeli. İçeride rekabet yerine dış pazarlara, kaliteli ve daha katmadeğerli ürün ihracatına odaklanmak gerekiyor. Başta narenciye olmak üzere ürünlerin endüstriyel altyapısını oluşturmak gerek. Tarımını sanayiye, özellikle gıda sanayisine entegre edemeyen bir ülke gelişemez. Tarımın kaliteli şekilde geleceğe taşınması için ilk olarak tarımda örgütlenme olmalı. İkinci olarak da yeni nesli tarıma entegre etmeliyiz. Yaşlanan bir tarım nüfusumuz var. Yeni nesli tarıma kazandırmak zorundayız. Bunları ve sayısız hayati konuyu ele alacak bu çalıştayın, sorunlara çözümler getireceğine yürekten inanıyorum”

“Tarımda yapay zeka ve akıllı tarım uygulamaları başladı”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da yaptığı konuşmada tarımda artık yapay zeka, akıllı tarım uygulamaları, dijitalleşme döneminin başladığını kaydederek, tarım ve özelinde turunçgilin geleceğini şekillendirecek yol haritalarının bu bakış açısıyla çizilmesi gerektiğini söyledi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!