Mersin
19 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

Hindistan-Pakistan Sınırındaki Bayrak Töreni İzleyenleri Şaşırtıyor

Gülnar’ın Sesi Yazı İşeri Müdürü Umut Çor Hindistan-Pakistan arasındaki Wagah Sınır Kapısındaki garip bayrak törenini görüntüledi ve yazdı.

Dünya turumun Hindistan ayağına çok merak ettiğim Amritsar kentinden başlamıştım. Bunun iki nedeni vardı. Birincisi Altın Tapınak’ı görmek ikincisi de Hindistan-Pakistan sınırındaki ilginç, bir o kadar da komik askeri törene tanık olmak.

Törenler 1 saat uzaklıktaki Wagah sınır kapısında saat 17:30’da başlıyordu. Kaldığım hostelde arkadaş olduğum 8 kişi bir tuktuk’a (üç tekerlikli motorsiklet) doluşup gayet rahatsız bir yolculuktan sonra Wagah sınır kapısına vardık. Müthiş bir kalabalık ve trafik vardı. Tuktukçu 1 kilometre kala bizi indirdi ve tören sonrası nerede buluşacağımızı anlattıktan sonra ayrıldı. Binlerce insan akın akın bu törene tanık olmak için sınır kapısındaki stadyuma akıyordu. Daha çok genç hint öğrencilerden oluşan izleyici grubu ve bizler gibi yabancı gezgin ve turistler tribünde yerini aldı ve şarkılar söyleyip dans ederek törenlerin başlamasını bekledi. Bir de amigo bu şarkı ve danslara yön veriyordu.

Törenler gün batımında başladı. Hem Hindistan hem de Pakistan tarafının askerleri resmi geçit yapıyor, akrobatik hareketlerini sergiliyordu. Aslında güç gösterisi olan bu tören askerlerin başlarına geçirdikleri horoz ibiğini andıran miğferlerle komik bir tiyatroya dönüşüyordu.

Her iki taraftan da seyirciler aynen bir futbol takımını destekler gibi askerlerine tezahüratlar yapıyordu.

Pakistan ile Hindistan arasındaki Wagah Sınır Kapısı 1947 yılından bu yana her gün törenle kapanıyor. Yaklaşık bir saat süren tören tribünlerdeki izleyicilere yapılan dans gösterileri ve askeri gösterilerle başlıyor. Bir ayağı olmayan gazilerin gösterileriyle devam eden tören, kılıçlı bir komutanın kapıya yürümesiyle devam ediyor. Komutanın ardından kadın askerlerin yürüyüşü gerçekleşiyor. Tribünlerdeki asıl coşku ise postallarının altına demir çakılmış askerlerin kapıya yürümesiyle yaşanıyor.

Aynı seremoninin Hindistan tarafında da yapıldığı törende askerler birbirlerine pazılarını ve yumruklarını göstererek iki ülke arasındaki rekabeti temsil eden hareketler yapıyor. İki tarafın askerlerinin aynı anda askeri disiplin içinde yaptığı kapı kapatma töreninde ise sert bakışlı askerler ayaklarını yukarı kaldırarak birbirlerinin tersi istikamette yürüyor. Sınırın tam sıfır noktasında karşı karşıya gelen iki ülke askerlerinin tokalaşmasıyla devam eden tören, yine senkronize olarak bayrakları indirme ile sona eriyor. Her gün güneşin batışında yapılan törenin ardından Wagah kapısı ertesi sabah 09.00'da törensiz olarak bayrakların yeniden çekilmesiyle açılıyor.

Bizler de günbatımındaki töreni bitirdikten sonra tuktukumuza doğru yola koyulduk. Hostelimize hareket ettiğimizde hava çoktan kararmıştı. Bende ise görmeyi hayal ettiğim bir "anı" daha hafızama kazımış olmanın mutluluğu vardı.

Son Eklenen Videolar