Değerli şarapsever dostlar;

Geçtiğimiz beş bölümlük Kırmızı ve Roze Şarap Yapımı serimiz boyunca Önemli Yapım Seçeneklerini, Yüksek Hacimli, Ucuz Kırmızı Şarap Üretimini ve Premium Kırmızı Şarap Üretimini inceleyip ardından Roze Şarap Yapımını inceleyerek serimizi tamamlamıştık. Bu yazımızda Şarap Fiyatını Etkileyen Faktörleri inceleyeceğiz.

Bir şişe şarabın fiyatını etkileyen bir dizi faktör vardır. Bunların hepsini bu yazımızda ayrıntılı olarak tartışmak mümkün değil, çünkü birbirinden ayrı pazarlar arasında çok fazla fark vardır. Bununla birlikte, dünya çapında geçerli olan temel ortak faktörleri vurgulamak mümkündür. Bunlar, şarabın üretimi, paketlenmesi, nakliyesi ve perakende satışı ile ilgili maliyetleri içerir.

ÜRETİM MALİYETİ

Üretim maliyetleri üzüm yetiştirme ve şarapçılık olarak ikiye ayrılabilir.

Üzüm Yetiştiriciliği

Bağ kurmak çok maliyetlidir. Arazinin kendisi, özellikle de üstün kaliteli şaraplar üretmesiyle ünlü bir bölgede bulunuyorsa ucuz değildir. Toprağın hazırlanması, asmaların satın alınması ve dikilmesi ve (eğer kullanılacaksa) tel kafesin inşa edilmesi gerekir. Bu ilk yatırımların geri dönüşünü görmek uzun yıllar alır.

Kurulmuş bir bağda, asmaların yıl boyunca bakıma ihtiyacı vardır. İşçilik genellikle en büyük üretim maliyetidir. Bu, mevsimlik, geçici bir işgücüne veya mekanizasyona güvenilerek düşük tutulabilir. Yetiştiriciler emeği veya makineleri paylaşabilirse, daha fazla tasarruf mümkündür. Ancak, bazı izole bağlarda veya aşırı dik yamaçlara sahip yerlerde bu tasarruflar mevcut değildir ve üretim maliyetleri çok daha yüksektir.

Pratik hususlara ek olarak, üzüm fiyatları piyasa işleyişi – arz ve talepten önemli ölçüde etkilenebilir.

Mosel'dekiler gibi inanılmaz derecede sarp üzüm bağlarının ekimi düz araziye göre daha pahalıdır ve bu da üreticinin maliyetlerini artırır.

Şarap yapımı

Şarap yapımında yer alan en belirgin maliyetler, şarap imalathanesini gerekli ekipmanla donatmak ve korumaktır. En yüksek teknolojiye sahip makineler çok pahalı olabilir, ancak küçük, mütevazı donanımlı şarap imalathanelerinin bile boyutlarına göre çok fazla para yatırması gerekecektir. Bazı ekipmanlar (şişeleme tesisleri gibi) paylaşılarak bu maliyetlerin bir kısmı azaltılabilir.

Bir diğer önemli husus, şarabın satışa sunulmadan önce saklanması gerekebilecek toplam süredir. Bazı şaraplar, bazı ülkelerde yerel üretim yönetmeliklerinin gerektirdiği şekilde, bazıları da arzulanan tarza göre birkaç ay hatta yıllarca olgunlaştırılır. Depolama tesislerinin bakımı pahalı olabilir. Ayrıca, hemen kar elde etmek için satılamayan çok miktarda para stoklara bağlanmıştır.

Fırsat maliyetini göz ardı etmemek gerekir. Şaraptan kar elde edebilmekteki herhangi bir gecikme, satış fiyatına dahil edilmelidir.

AMBALAJLAMA

Şişeler, etiketler, kapsüller, kapaklar ve kartonların hepsinin tasarlanması ve satın alınması gerekir. Alışılmadık şekilli veya ağır şişeler daha pahalıya mal olur. Şarabı toplu olarak ihraç etmek ve satılacağı pazarda şişelemek daha ucuzdur, ancak bu yalnızca büyük üreticiler için bir seçenektir ve yerel şarap yasaları her zaman izin vermemektedir.

NAKLİYE, DAĞITIM VE SATIŞ

Çok az sayıda üretici için şarabı piyasaya sürmenin maliyeti önemsizdir, çünkü şaraplarını yalnızca şarap imalathanelerini ziyaret eden kişilere satarlar. Bununla birlikte, üreticilerin çoğu, şaraplarını daha uzaklara, genellikle hem iç hem de uluslararası pazarlarda satmaya çalışır.

Taşıma, dağıtım ve satış, şarap ticaretinin çok karmaşık bir parçasıdır ve yüksek düzeyde düzenlemelere tabidir. Çoğu durumda, üreticiler şaraplarını taşımak ve dağıtmak için diğer işletmelere güvenmek zorundadır, bu nedenle hem paranın karşılığını veren hem de güvenilir satışlara erişim sağlayan ortaklar seçmeleri önemlidir.

VERGİLER

Dünyadaki hemen hemen her hükümet alkollü içecekleri vergilendirir. Tahsil edilen vergi düzeyi ülkeden ülkeye önemli ölçüde değişir, ancak bir şişe şarabın fiyatına önemli ölçüde katkıda bulunabilir.

Bu tür vergiler, perakende satış fiyatını artırarak alkol tüketimini kontrol etmede gerekli görülmektedir ve hükümetler için önemli bir gelir kaynağıdır.

PERAKENDECİLER

Çoğu şarap dükkanlarda veya restoranlarda satılır ve bu işletmelerin bu satışlardan kar elde etmesi gerekir. Şaraplar genellikle restoranlarda dükkanlardan daha pahalıya mal olur. Bunun nedeni, restoranların şaraptan daha fazla kar elde etmeyi beklemesidir, ama aynı zamanda fiyatın duruma, çevreye ve hizmet düzeyine bağlı olmasıdır.

PİYASA İŞLEYİŞİ – ARZ VE TALEP

Nihayetinde, bir şişe şarabın fiyatı, hedef pazarın bunun için ne kadar ödemeye hazır olduğuna göre belirlenir. Ürünün ticari olarak uygulanabilir olmasını sağlamak için üretim, paketleme, dağıtım ve perakende satış maliyetlerinin tümü dikkate alınmalıdır.

Sınırlı arzda bulunan bir ürün için yüksek talebin olduğu durumlarda, perakende satış fiyatı maliyetlerden çok daha ağır basabilir. Örneğin, son on yılda, Bordeaux'dan gelen birinci sınıf bağ sahibi şaraplarına olan talep, arz üzerinde baskı oluşturarak fiyatları önemli ölçüde artırdı. Ancak, arz-talep dengesi zaman içinde bu eğilimin tersine dönmesine neden olabilir.

Bazı şarap işletmeleri karlı olsa da, talep eksikliği nedeniyle mücadele eden başkaları da vardır. Örneğin; Mosel'deki bazı sarp bağ alanları terk edildi çünkü üretim maliyetleri ancak şarapları tüketicilerin ödemeye hazır olmadığı bir seviyede fiyatlandırarak telafi edilebiliyorlardı.

DÜNYADAKİ ŞARAP ÜRETİCİSİ TÜRLERİ

Tüm dünyada genel olarak üç ana şarap üreticisi türü vardır: kooperatifler, tüccarlar ve mal sahipleri. Bu kelimelerin hiçbirinin yasal önemi yoktur ve nadiren etiketlerde görünürler. Tüm dünyada, tek bir üreticinin mal sahibi ve ticari etiketler altında şişelenmiş farklı şaraplar yapması oldukça yaygındır.

Kooperatifler

Bunlar, üyelerinin, tipik olarak üzüm yetiştiricilerinin sahip olduğu şarap işletmeleridir. Yetiştiriciler, üzümlerini kooperatife ait olan ve kooperatif tarafından istihdam edilen bir şarap yapım ekibi tarafından işletilen bir şarap imalathanesine teslim eder. Bu, yetiştiriciler için iyidir, çünkü üzümleri için bir alıcı garantilidir, ancak işverenleri tarafından sağlanan üzümlerin kalitesi üzerinde her zaman tam kontrole sahip olamayan şarap üreticisi için bazen zorlayıcı olabilir. Ancak bu, kooperatif şaraplarının her zaman kalitesiz olduğu anlamına gelmez ve bazı bölgelerde, yerel kooperatif düzenli olarak bölgedeki en iyi şaraplardan bazılarını üretir.

Kooperatifler Avrupa'da çok yaygındır. Bunun nedeni, Avrupa'da bir yetiştiricinin ortalama bağ işletmesinin o kadar küçük olmasıdır ki, kendi şaraplarını üretmeleri ve pazarlamaları nadiren ekonomiktir. Kooperatifler dünyanın geri kalanında vardır ama daha az yaygınlardır.

Tüccarlar

Tüccarlar, yetiştiricilerden veya kooperatiflerden üzüm, üzüm suyu veya şarap satın alır. Tüccarların tedarikçileriyle sözleşmeleri olur ve teorik olarak kaynak materyalleri üzerinde bazı kooperatiflerden daha fazla kontrole sahip olurlar. Üreticiler standarda uygun olmayan üzümleri reddedebilir, ancak üzümlerin yüksek talep gördüğü veya sınırlı tedarik edildiği bölgelerde düzenli olarak uygun üzüm arzını garanti etmek zor olabilir. Bu işletmeler çok küçük ölçekte faaliyet gösterebilir ve birinci sınıf şarap üretimine odaklanabilir veya büyük ölçekte faaliyet göstererek farklı kalite seviyelerinde bir dizi şarap üretebilir.

Tüccarlar tüm dünyada, özellikle de Avrupa dışında yaygındır. Bu bölgelerde üzüm yetiştiricileri, Avrupalı yetiştiricilere kıyasla çok daha büyük arazilere sahiptir ve bu tür sözleşmeli düzenleme, yalnızca nispeten az sayıda yetiştiriciyle uğraşmak zorunda olan üreticiler arasında popülerdir. Büyük şarap markalarının çoğu bu şekilde yapılır.

Tüccarlar bazen bu iş türü için Fransızca adı "négociant" kullanılarak anılır.

Mal Sahipleri

Bu işletmeler sadece kendi yetiştirdikleri üzümlerden şarap yaparlar. Sonuç olarak, tipik olarak nispeten küçük ölçekte şarap üretirler. Bu, üreticiye üretim sürecinde en fazla kontrolü sağlar ve sonuç olarak çoğu bölgede bu üreticiler en iyi şaraplardan sorumludur. Bununla birlikte, mülkler tamamen kendi ekinlerine dayandığından, daha az harmanlama seçeneğine sahip olabilir ve bu, örneğin don veya dolu nedeniyle yetiştirme koşullarının zayıf olduğu yıllarda zor olabilir.

Mal sahiplerinin şarapları, tüm şarapçılık dünyasında yapılır ve bazen bu tür işler için Fransızca adı "domaine" kullanılarak anılır.

Bu yazımızda Şarap Fiyatını Etkileyen Faktörleri inceledik. Diğer yazımızda dünyanın çoğu ülkesinde kullanılan Şarap Kanunlarını inceleyeceğiz.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)