Değerli şarapsever dostlar;

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin 33 yazısı boyunca Fransa’nın Bordeaux bölgesi,  Dordogne, Güney Batı Fransa, Burgundy, Beaujolais, Alsace, Loire Valley, Kuzey Rhone, Güney Rhone ve Güney Fransa bölgesinin ardından genel bir Fransa özeti yaptık. Bu yazımızda Almanya’nın Ünlü Şarap Bölgelerini incelemeye başlayacağız.

Germany (Almanya)

Almanya, birinci sınıf “Riesling”lerin en yüksek konsantrasyonunu üreten ülkedir. Sek ve sert, orta-tatlı ve çiçeksi veya aşırı tatlı, Alman şarap üreticilerinin bu çeşitteki ustalığı tartışılmaz. Bununla birlikte, Alman şaraplarında birden fazla çeşit vardır. Özellikle yapılan kırmızı şarapların miktarı artıyor ve burada Spatburgunder olarak adlandırılan Pinot Noir, birinci sınıf kalite konusunda artan bir üne sahip.

İKLİM VE ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ

Almanya'daki şarap bölgelerinin çoğu, ilgili tüm sorunlarla birlikte serin bir karasal iklime sahiptir, ancak Baden'in uzak güneyindeki üzüm bağları belirgin şekilde daha sıcaktır. Yazlar yağışlı olabilir; ancak yağmur genellikle sonbaharda olgunlaşmanın son aşamasında azalır. Uzun, serin olgunlaşma dönemi, üzümlere asiditelerini korurken şeker olgunluğuna ulaşma zamanı verir. Şartlar uygun olduğunda asil küf gelişir ve Almanya'nın her bölgesinde botirize tatlı şaraplar yapılabilir. Yıllık hava koşulları önemli ölçüde değişir ve yıldan yıla yapılan şarabın kalitesi, miktarı ve tarzlarında önemli farklılıklara yol açar.

Bu tür marjinal koşullarda, bağ lokasyonundaki küçük farklılıklar şarabın kalitesinde önemli farklılıklar yaratabilir. Neredeyse tüm bölgelerde en iyi alanlar, mevcut ısı ve güneş ışığını en üst düzeye çıkaran, güneye bakan dik ve genellikle taşlı yamaçlarda bulunur. Bu bağlar elle işlenmeli ve en uç yokuşlarda ekipman vinçlerle manevra ettirilerek yerine oturtulmalıdır. Bu yamaçlarda, asmalar baş budamalıdır, ayrı ayrı kazıklanır ve üzümün ışığa ve hava sirkülasyonuna maruz kalmasını en üst düzeye çıkarmak için asma çubukları kazığın tepesine bağlanır. Bağların bir nehrin yakınında bulunduğu yerlerde, yansıyan güneş ışığı da üzümlerin olgunlaşmasına yardımcı olabilir ve akan suyun yarattığı hava hareketi dona karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Şaraplar şıra ağırlığına (üzüm suyundaki şeker düzeyi) göre sınıflandırıldığından, hasat birkaç haftaya ve aya yayılabilir. Her yıl ayrı bir bağdan bir dizi Qualitatsweine ve Pradikatsweine yapmak mümkündür. Toplayıcılar, her şarap kategorisi için ideal üzümleri aldıklarından emin olmak için bağdan birkaç kez geçerler. Üzümler ayrıca her toplamadan sonra tasnif edilebilir ve kategorize edilebilir.

ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ŞARAP STİLLERİ

Yerel pazarın taleplerini karşılamak için, Alman şarap yapımında devam eden trend, sek şarap stilleridir. Hem kırmızı hem de beyaz olan ve tüm kalite seviyelerinde bulunan bu şaraplar, genellikle sadece Qualitatsweine olarak satılır. Pradikatsweine büyük ölçüde beyaz şarapların koruyucusudur ve işleri basitleştirmek için bu stiller yalnızca bağ dikimleri ve şarap kalitesi açısından Almanya'daki en önemli üzüm çeşidi olan Riesling bağlamında tartışılacaktır. Diğer üzüm çeşitlerinin de Pradikatsweine olarak üretildiğini belirtmek önemlidir.

Riesling

Riesling, Almanya'da en çok ekilen üzüm çeşididir. Bölgeden bölgeye, hatta bağdan bağa, iklim ve topraktaki farklılıklar nedeniyle çeşitlilik kendini farklı ifade eder. Tatlar, narin ve çiçeksi tatlardan daha zengin şeftalimsi meyve karakterine kadar değişebilir. Şaraplar çok sekten aşırı tatlıya kadar değişebilir. Sek stiller genellikle Qualitatsweine olarak etiketlenir. Hafif ve meyvemsiden çok konsantre ve yoğuna kadar çeşitlilik gösterirler ve en iyilerinin çoğu Grosses Gewachs (GG) olarak etiketlenir – daha sonraki yazımızda Alman Şarap Yasaları ve Etiketlerini okuyabilirsiniz. Öte yandan, Pradikatsweine olarak etiketlenen hemen hemen tüm şaraplarda artık şeker bulunur, ancak Auslese kategorisine kadar bu şarapların sek tarzda yapılması mümkündür. Pradikatsweine'i anlamanın anahtarı, onları bir stil göstergesi olarak düşünmektir.

Kabinett - Bu şaraplar en hassas Pradikatsweine'dir. Bu tarzda yapılan Rieslingler, gövdede hafif olurlar, yüksek asiditeye ve yeşil elma veya narenciye tatlarına sahip olur ve genellikle artık tatlılıkla dengelenirler. Tatlı stiller ortalama %8-9 arasında bir alkol seviyesine sahip olurken, daha sek stiller ortalama %12'ye ulaşabilir. Bu şarapları fermantasyondan sonra mayalanmamış üzüm suyu (Süssreserve) katılarak tatlandırmak mümkündür ancak bu, kaliteli şarap yapmak için kullanılan bir teknik değildir. Kabinett'in en iyi tatlı stilleri, maya üzüm suyundaki tüm şekeri alkole dönüştürmeden önce fermantasyonu erken durdurarak yapılır. Bu daha iyi bir şeker/asit dengesi sağlar.

Spatlese - Bu şaraplar, Kabinett ile aynı şekilde yapılır, ancak aynı bölgeden bir Kabinett şarabına kıyasla daha konsantre, daha olgun ve biraz daha fazla gövdeye, alkole ve amacına uygun tatlılığa sahiptir. Narenciye ve çekirdekli meyve aromaları (şeftali veya kayısı), Riesling'den yapılan Spatlese şaraplarının ortak özellikleridir.

Auslese - Bu şaraplar, ayrı ayrı seçilmiş ekstra olgun üzüm salkımlarından yapılır. İster sek ister tatlı olsun, Auslese şarapları, aynı bölgenin Spatlese şaraplarıyla karşılaştırıldığında daha zengin ve daha olgundur ve stilden bağımsız olarak asil küf, bu şarapların lezzet profilinde önemli bir rol oynayabilir.

Beerenauslese (BA) ve Trockenbeerenauslese (TBA) - TBA için gerekli olan şıra ağırlıklarına ulaşmak için asil küf şarttır. BA etiketli şarap için gerekli değildir (asil küf olmadan minimum şıra ağırlığına ulaşmak mümkündür); ancak asil küf bu şaraplar için tipiktir. Bazı araziler bu şaraplar için çok uygundur, ancak BA ve TBA'nın her yıl yapılması zorunlu değildir ve yapıldıklarında hacimler önemli ölçüde değişir. Bu şaraplar tatlıdır ve bal, kurutulmuş çekirdekli meyve, meyve kabuğu şekerlemesi ve çiçek tatlarıyla alkol oranı düşüktür. Dünyanın en iyi tatlı şarapları arasında yer alırlar.

Eiswein - Bunlar gerçek nadir ürünlerdir ve nadiren yapılır. Daha da önemlisi, asil küf bu tarzın önemli bir bileşeni değildir ve odak noktası daha çok çeşit saflığınadır. Bu şarapların en iyileri, asidite ve tatlılık arasında çok ince bir denge kurar. Şarap üreticileri ayrıca, özenle seçilmiş maya kullanarak, üzüm suyunu özenle işleyerek ve MLF veya yeni meşe gibi üzümün tatlarını maskeleyebilecek işlemlerden kaçınarak vurgulanabilecek çeşitli tatları korumaya çalışırlar.

Diğer Beyaz Üzüm Çeşitleri

Müller-Thurgau (Rivaner), 1880'lerde Riesling ve Madeleine Royale arasında yapılmış bir geçiştir. Riesling'den daha erken olgunlaşır, ancak aynı yüksek asidite veya lezzet yoğunluğuna sahip değildir. Çekici bir çiçek ve meyvemsi şarap üretebilir, ancak Almanya'da nadiren yüksek kaliteli şaraplar üretir. En yaygın şekilde ekilen ikinci beyaz çeşit olmaya devam ediyor, ancak çeşitten yapılan ucuz orta-sek/orta-tatlı Qualitatsweine pazarı düştüğü için şu anda istikrarlı bir düşüş yaşıyor.

Silvaner en çok ekilen üçüncü beyaz üzüm çeşididir ve özellikle Rheinhessen ve Franken gibi geleneksel olarak güçlü olduğu bölgelerde bulunur. Silvaner hem sek hem de tatlı stillerde yapılır. Genellikle Riesling'den hem daha az asidik hem de daha az meyvemsi olan şaraplar verir ve bazen toprağımsı bir kaliteye sahip olabilir. Doğru yerde yüksek kaliteli şaraplar üretebilir.

Grauburgunder/Rulander (Pinot Gris) ve Weibburgunder (Pinot Blanc)'ın genellikle Fransız veya İtalyan isimleri kullanılarak etiketlenen ve tipik olarak sek bir tarzda yapılan önemli ve gelişmekte olan ekimleri vardır.

Siyah Üzüm Çeşitleri

Spatburgunder (Pinot Noir), Almanya'da en çok ekilen üçüncü üzüm çeşididir. Daha sıcak bağ bölgelerinde gelişir ve özellikle Pfalz ve Baden'de önemlidir. Şaraplar sektir ve nispeten hafif ve meyvemsidir veya genellikle meşe aromaları içeren daha konsantre bir tarzda yapılır.

Dornfelder, yaygın olarak ekilen diğer siyah çeşittir. Özellikle koyu renkli şaraplar üretir. Diğer çeşitler arasında Portugieser, Trollinger ve Schwarzriesling (Meunier) bulunur. Bu çeşitler tipik olarak hafif gövdeli ve meyvemsi şaraplar üretir, ancak biraz meşe karakterine sahip yoğun renkli ve aromalı örnekler mevcuttur. Bu şarapların büyük çoğunluğu Qualitatsweine olarak satılmakta ve iç piyasada tüketilmektedir.

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin 34 yazısı boyunca Fransa’nın ünlü şarap bölgelerinin ardından Almanya’nın İklim, Üzüm Çeşitleri ve Şarap Stillerini inceledik. Önümüzdeki yazımızda Almanya Şarap Bölgelerini incelemeye başlayacağız.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)